BUITENPOST - Maandagochtend is het project "Dyn Ynset" officieel van start gegaan. In het gebouw van de Stichting Cultureel Werk "It Koartling", werd dit feestelijk geopend. Wethouder Houkje Rypstra van de gemeente Tytsjerksteradiel en wethouder Klaas Antuma van de gemeente Achtkarspelen lanceren dit initiatief. Dyn Ynset is een initiatief om de talenten van mensen die tijdelijk, of langdurig thuis zitten, beschikbaar te stellen voor de mienskip.
De gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel richten zich op de actieve deelname van burgers die in een sociaal isolement dreigen te raken. In samenwerking met de stichting KEaRN werd het initiatief Dyn Ynset geïntroduceerd. Dyn Ynset is een klussen- en talentenbank en zoekt een passende klus (non profit of vrijwilligerswerk) bij de juiste persoon. Hierbij kijken ze naar het vermogen van de burgers. Dyn Ynset biedt op deze manier maatwerk. Het gaat om het gevoel dat je iets betekend in de samenleving. Er staan 275 mensen al ingeschreven, er zijn al 45 klussen gedaan, nog 30 klussen lopen nog, 55 klussen zijn aangenomen en 35 actieve klussen. Dus het loopt goed. Dit is een landelijke discussie punt, dat de overheid iedereen weer aan het werk wil hebben.
Het doel is dat je werkt voor je uitkering. Het wordt straks verplicht dat je, moet laten inschrijven, als je in de bijstand zit. Maar daar willen de beide gemeentes niet al te zeer de nadruk op leggen. Zij willen dat iedereen positief is gemotiveerd. Het is de bedoeling dat iedereen zijn eigenwaarde weer terug krijgt, dat een ieder die, doordat hij, of zij zijn baan is verloren, of langdurig in een uitkering zit, zich weer nuttig gaat voelen. Er zijn overal wel klussen. Zo kwamen de beide wethouders, van de beide gemeentes aan het woord en Hetty van der Worp directrice van de stichting KEaRN. Ook al is het maar voor een paar uurtjes per week. Je hebt weer afspraken, waar je, je aan moet houden, omdat er mensen op je rekenen. Dit geeft ook weer een stukje eigenwaarde. Dat je niet thuis zit en in eenzaamheid word omringt, en in een isolement terecht komt.
Monique Hoekstra, een vrijwilligster, die enthousiast vertelde wat haar beweegt om dit te doen. Zij had een poosje thuis gezeten, omdat zij haar baan als verzorgende niet meer kon doen. Zij liet haar omscholen, tot iets administratiefs, want daar was vast altijd werk in te vinden. Zij kreeg weer een baan voor een paar uurtjes per maaand, in de weekenden bij een verpleeghuis. Maar dit vond zij te weinig en wilde graag meer. Zo kwam zij in gesprek met de dominee en vroeg haar of zij ook in zijn wijk aan de slag wilde als wijkmedewerkster. Dit heeft zij aangenomen en kreeg hier een goed gevoel bij. Zij was weer bij oudere mensen aan het werk, die blij met haar waren. Dus het mes sneed aan twee kanten. Ook had zij een vrouw begeleid van de werkgroep "Armoede in in eigen omgeving'. Hierdoor is zij gemotiveerd geraakt om de opleiding Medwerker Maatschasppelijke Zorg te gaan volgen. Deze heeft ze inmiddels afgerond. Ze werkt nu met veel plezier als vrijwilliger op de vrijwilligerscentrale van KEaRN in Burgum..
Zo vertelde wethouder Klaas Antuma dat bij de basisschool "De Mienskip", de bloembakken zijn geverfd door deze vrijwilligers, dat het schoolplein een stuk is opgeknapt. Maar zo weet de wethouder ook te vertellen, dat er niet altijd klussen voor het oprapen liggen. Dat beseft hij heel goed. Mensen kunnen klussen aanmelden en zo word een match gevonden tussen de particulier en de vrijwilliger. Een ieder heeft talenten, en die moet je gaan benutten.